ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αγ. Γεώργιος των Ελλήνων, Βενετία

Βενετία - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Μετά την αποκατάσταση
Στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης
Λεπτομέρεια του ρολογιού
Λεπτομέρεια

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνέβαλε ουσιαστηκά στην διάσωση του Καμπαναριού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, μια εκκλησία που ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες μετά την άλωση και λειτούργησε ως πραγματικό καταφύγιο των Ελλήνων της διασποράς στηρίζοντας τις οικογένειές τους και αναπτερώνοντας το ηθικό τους και εκπαιδεύοντας τις νέες γενιές. 

Η κατασκευή του καμπαναριού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων ξεκίνησε το 1578, με δωρεά του Ιακώβου Σαμαριάρη και ολοκληρώθηκε το 1603, σε σχέδια του αρχιτέκτονος Bernardo Ongarin. Το καμπαναριό, το οποίο αποτελεί μέρος του μνημειακού συνόλου γνωστού ως Campo dei Greci, ανήκει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Η ΕΛΛΕΤ συνέβαλε στην αποκατάσταση του μνημείου με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης καθώς και επιστημονικού δυναμικού. Για την αποκατάσταση του μνημείου, σε πρώτο στάδιο υπολογίσθηκε η ευστάθεια του μνημείου από την εταιρεία Tecniter, ενώ στη συνέχεια εκπονήθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης από το ειδικευμένο σε αναστηλώσεις γραφείο του καθηγητή Alberto Torsello. Oι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Pivato, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Μνημείων της Βενετίας. Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος και Χάρις Καλλιγά συντόνισαν και επέβλεψαν το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2008.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας προσέφερε την πολύτιμη βοήθειά του σε όλα τα στάδια του έργου, το οποίο κατέστη εφικτό χάρις στην γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ