ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αχελώος: 25ετής αγώνας ενάντια στην εκτροπή του ποταμού

Αχελώος: το οροπέδιο της Βερλίκας
Η γέφυρα του Φίλου στην περιοχή Χαλίκι
Ο Αχελώος ανάμεσα στα χωριά Μυρόφυλλο και Μεσούντα
Η ιστορική Μονή Μυροφύλλου

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέτρεψε οριστικά τα μακροχρόνια σχέδια της Διοίκησης για την εκτροπή του Αχελώου. Δικαίωσε έτσι έναν δύσκολο και συνεπή οικολογικό αγώνα, που διήρκεσε πάνω από 23 έτη, για να διασωθεί ο μεγαλύτερος ελληνικός ποταμός από μια παράλογη και κακοσχεδιασμένη πρόταση, και η χώρα από τη σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα εκατομμυρίων ευρώ για ένα έργο που ουδέποτε έτυχε της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δικαστική αυτή απόφαση ιστορικής σημασίας, σφράγισε με τρόπο καθοριστικό την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης στις μέρες μας. Η απόφαση παραπέμπει άλλωστε στις απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΙΙΙ/ΙΧ/2012) στις ερωτήσεις που του είχε θέσει νωρίτερα το ΣτΕ.

Η επόμενη μέρα γεννά αισιοδοξία για στροφή προς ένα πρότυπο ανάπτυξης που είναι οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο. Ανοίγει επίσης το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής που έχει υποστεί ζημιά από τις μέχρι σήμερα εργασίες. Προκαλεί όμως και ερωτήματα και αγανάκτηση για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα και επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις του ΣτΕ υπήρξαν αρνητικές για το έργο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν με απόλυτη συνέπεια και θυσίες ανελλιπώς επί 23 χρόνια -η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που συμμετείχαν αδιάλειπτα στον αγώνα, όπως και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το WWF Ελλάς που συμμετείχαν ενεργά από την αρχή του και τέλος το Δίκτυο Μεσόγειος SOS που συμμετείχε τα τελευταία 7 χρόνια- χαιρέτισαν με μεγάλη ικανοποίηση αυτή την πρόσφατη ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη σωτηρία του Αχελώου. Ευχαριστούν όλους όσοι συμμετείχαν στον αγώνα, όπως και τους κατοίκους ιδίως του Μυροφύλλου, και τους φορείς ιδίως της Αιτωλοακαρνανίας, που αγωνίστηκαν μαζί μας.

Ο συντονισμός του μακροχρόνιου αγώνα από την πλευρά της ΕΛΛΕΤ έγινε από το Δοικητικό Συμβούλιο και από το Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου.Η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι υπήρξαν πολλές στιγμές όταν οι πιθανότητες επιτυχίας ενάντια στην Ελληνική Διοίκηση φαίνονταν ελάχιστες. Η τελική επικράτηση ενός οικολογικού ορθολογισμού είναι ακόμα πιο πολύτιμη εν όψει των πολλαπλών δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπισθούν.

* Τον Φεβρουάριο 2015, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας η ματαίωση της εκτροπής!

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ