ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

50o Επετειακό Συνέδριο Europa Nostra, 13-16/6/2013

Αθήνα
Το κατάμεστο Ηρώδειο
Οι βραβευθέντες στην σκηνή του Ηρωδείου
Ο καθ. Χαράλαμπος Μπούρας παραλαμβάνει το Βραβείο.
Μαρία Φαραντούρη και Διονύσης Σαββόπουλος
"Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη"

Την Αθήνα επέλεξε η Europa Nostra για την πραγματοποίηση του 50ου Επετειακού Συνεδρίου της σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε συνδιοργάνωση με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, αντιπροσώπου της στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου και στο πλαίσιό του πραγματοποιήθηκαν:
Τετάρτη, 12 Ιουνίου: Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Σάββατο, 15 Ιουνίου: Παρουσίαση των νικητών των βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιήθηκαν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος».
• Κυριακή, 16 Ιουνίου: Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 50ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του Συνεδρίου ήταν η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο μέρη:

A΄ Μέρος: απονομή των βραβείων, από την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, και τον παγκοσμίου φήμης τενόρο και Πρόεδρο της Europa Nostra, Maestro Placido Domingo. Επίσης, ανακοινώθηκαν τα 6 Grand Prix έργα από τα 30 έργα που προκρίθηκαν καθώς και το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award).

Το ενδιαφέρον για τη φετινή Τελετή Απονομής μεγιστοποιείται από τη βράβευση της χώρας μας που απέσπασε δύο βραβεία: Το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύθηκε στην κατηγορία της «Συντήρησης» και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως τιμήθηκε με το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς».

Β΄ Μέρος: «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη». Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της χώρας μας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προβάλλουν το πολιτισμό της Ελλάδας μέσα στους αιώνες. Μια ιδιαίτερη σύλληψη, μια εντυπωσιακή διαδρομή στα κορυφαία κείμενα και τις υπέροχες παραδοσιακές μουσικές μας. Συμμετείχαν: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λυκούργος Αγγελόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, Συγκρότημα Εν Χορδαίς, Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης και Γιώργος Γάλλος. Μουσική διεύθυνση: Τάκης Φαραζής. Σύλληψη: Λυδία Καρρά. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. 

Τα έσοδα της βραδιάς διατέθηκαν για τη διάσωση του Μεσαιωνικού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.

Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός υποστήριξαν σημαντικά ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, εταιρείες και μέσα μαζικής επικοινωνίας:

(ανά κατηγορία):

Με την Ευγενική Υποστήριξη των:
Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εταίροι Συνεδρίου:
OTE – COSMOTE, Ελληνικό Φεστιβάλ, Asset Ogilvy Public Relations.

Υποστηρικτές Συνεδρίου:
Ίδρυμα Μποδοσάκη, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, ALPHA BANK, Coca–Cola, Bold Ogilvy & Mather, ΔΕΗ.

Αρωγοί Συνεδρίου:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ίδρυμα Σ. Λάτσης, Ίδρυμα Μαρία Τσάκου, Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, Interamerican, Volvo, Foss.

Με την Ευγενική Φιλοξενία των:
Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Με ιδιαίτερες ευχαριστίες:
Hilton, KLM, Electra Palace

Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ΕRT WORLD, 103.7 ΔΕΥΤΕΡΟ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91.6.105.8, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100.3, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, DIRECTION, EURONEWS.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ