ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γαϊτανάκι στους δρόμους της Πλάκας
Παράσταση Καραγκιόζη στο μνημείο Λυσικράτη
Η Απολογία του Σωκράτη
Η Λ. Κονιόρδου στην Παπαδιαμαντική Αγρυπνία
Ο Δ. Σαββόπουλος σε συναυλία στην Ρωμαϊκή Αγορά

Με μια μοναδικό διήμερο δράσεων σε ολόκληρη την Πλάκα, και τη συμμετοχή φορέων, καλλιτεχνών και χιλιάδων πολιτών, η ΕΛΛΕΤ γιόρτασε το 40 χρόνια της στις 18 & 19 Μαΐου 2013. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους τόσο γενναιόδωρα προσφέρθηκαν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να συμμετάσχουν στη γιορτή των 40 χρόνων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού στην Πλάκα και να την κάνουν δική τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ:

Στους μεγάλους μας καλλιτέχνες: στον Διονύση Σαββόπουλο που κάτω από την φωτισμένη Ακρόπολη, σε έναν από τους ωραιότερους χώρους του κόσμου συνάρπασε χιλιάδες Αθηναίους με την μουσική του. Στην Λυδία Κονιόρδου, στον Σωκράτη Σινόπουλο, στην Κατερίνα Παπαδοπούλου και στον Γιώργο Σταύρου που μας προσέφεραν την μυσταγωγία της Παπαδιαμαντικής Αγρυπνίας. Στον Γιάννη Σιμωνίδη για την συγκλονιστική του Απολογία του Σωκράτη σε ένα παραμελημένο δημόσιο χώρο, που κατάφερε να ζωντανέψει.

Στα πρωτοπόρα σχολεία της Πλάκας δημόσια και ιδιωτικά:

το 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και τη Διευθύντριά του κα. Μαρία Κέζα. Η αυλή του όμορφου νεοκλασικού κτιρίου άνοιξε και τα παιδιά του δημοτικού χόρεψαν για όλους μας.

– το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και τον Διευθυντή του κ. Κοντογιάννη, με τους μαθητές που εντυπωσίασαν με το Πρόγραμμά τους «Τι κρύβει αυτή η Πόρτα» και την άνεση με την οποία ξεναγούσαν οικογένειες στο κτίριο της οδού Τριπόδων.

– στην Σχολή Χιλλ και τη Διευθύντριά του κα. Μίννη Καρρά, καθώς και στην κα. Ζέφη Σπυροπούλου. Με το πολύχρωμο γαϊτανάκι τους τα παιδιά βγήκαν στα δρομάκια της Πλάκας και σκορπούσαν χαρά.

Στους Πολιτιστικούς Φορείς:

– Στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων με τις ξεναγήσεις του διευθυντού καθηγητή μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, για το πανηγύρι που έστησε στην υπέροχη αυλή με τον κόσμο να χορεύει επί ώρες με την πλούσια δημοτική μας μουσική, αλλά και για την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων «Άττικα», τα παιδικά παιχνίδια, τη συναυλία των μαθητών του Μουσείου.

– Στο Λύκειο των Ελληνίδων, που με τις υπέροχες στολές τους χόρεψαν και τραγούδησαν τραγούδια της Άνοιξης και παρέσυραν όλες τις ηλικίες να χορέψουν μαζί τους. Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρό του, Ελένη Τσαλδάρη και την έφορο Μαίρη Κώτσου.

– Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και την Προϊσταμένη Ελένη Μελίδη, για τις ξεναγήσεις στους θαυμάσιους ιστορικούς χώρους και τους άξιους συνεργάτες που διαθέτει.

– Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Προϊστάμενο Γιάννη Καρανικολή, που στο επιβλητικό αρχοντικό υποδέχονταν φιλόξενα τους Αθηναίους.

– Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και την Διευθύντριά του Αναστασία Καφίρη για τα παιχνίδια αρχαίων που έστησαν στην Κυδαθηναίων.

– Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τη Διευθύντριά του Εύα Σταμάτη που ζωγράφισαν την Πλάκα μαζί με τα παιδιά.

– Στον Σύλλογο Αθηναίων και τον Πρόεδρό του Ελευθέριο Σκιαδά για τις μελωδικές Καντάδες που ξανακούστηκαν στην Πλάκα.

Στους αξιόλογους επιστήμονες από την Λίλα Μαραγκού, την Πόπη Παπαγγελή, την Φανή Μαλούχου, τον Πέτρο Θέμελη, τον Τάσο Τανούλα, την Άρτεμη Σκουμπουρδή, και όλους τους σημαντικούς ξεναγούς μας που προσέλκυσαν εκατοντάδες πολίτες, για τις ανάρπαστες ξεναγήσεις τους που ζωντάνεψαν τα 10 επιλεγμένα μνημεία και την ιστορία του τόπου.

Στον άξιο Καραγκιοζοπαίκτη Ηλία Καρελλά που ξαναζωντάνεψε τον Καραγκιόζη στην Πλατεία Λυσικράτους, εκεί που ήταν και παλιά το στέκι του μεγάλου Χαρίδημου, όπου εκατοντάδες παιδάκια καθισμένα σε λινάτσες στον αρχαιολογικό χώρο μετείχαν στις περιπέτειές του για ανακύκλωση και για προστασία των δασών.

Στην Νίκη Κάπαρη και τον Γιάννη Ψειμάδα που ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους με τα παραμύθια τους στον χώρο της παλιάς παιδικής χαράς, που τώρα όλοι ελπίζουν να επαναλειτουργήσει.

Στους άξιους συνεργάτες της S+B που όλο το διήμερο στην αυλή της ΕΛΛΕΤ προσέφεραν στους επισκέπτες ενδημικά φυτά της Μήλου, κάνοντας τη μεταφύτευση ένα γοητευτικό παιχνίδι και στους συνεργάτες του Πελίτι που προσέφεραν ελληνικούς σπόρους και ενημέρωσαν το κοινό για τη σημασία των παραδοσιακών καλλιεργειών.

Στους κατοίκους της Πλάκας για τα κεράσματά τους και τους καταστηματάρχες για την δική τους συμμετοχή.

Σε όλους όσους συνεργάσθηκαν, εθελοντές και μέλη της ΕΛΛΕΤ. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που έκαναν τόσο υπεύθυνα αυτό που ανέλαβαν, διευκολύνοντας τον κόσμο, πάντα με ευγένεια και ένα χαμόγελο καθώς και στους χιλιάδες Αθηναίους που κατέκλυσαν την Πλάκα και με τα φυλλάδια στο χέρι έτρεχαν να προλάβουν από τον έναν χώρο στον άλλον.

Η γιορτή αυτή δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και των αρμοδίων Εφοριών, του Δήμου Αθηναίων, του ΟΠΑΝΔΑ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θερμές ευχαριστίες και στον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για την ευγενική φιλοξενία.

Ευχαριστούμε θερμά τους Χορηγούς και Δωρητές που βοήθησαν να γίνει η γιορτή μας πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς Επικοινωνίας για την ενθουσιώδη συμπαράστασή τους και την ουσιαστική αρωγή τους

Η χαρά στα πρόσωπα πολλών ήταν μεταδοτική, και τα μηνύματα συγκινητικά…

– «Νοιώσαμε ξανά περήφανοι για την πόλη μας»
– «Ξανα-ανακτήσαμε το ιστορικό μας κέντρο»
– «Ανακαλύψαμε τους πολύτιμους δημόσιους χώρους του κέντρου»
– «Παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάμε, φεύγουμε από τις εκδηλώσεις με δύναμη»
– «Ζωντάνεψε η πόλη μας»
– «Βιώσαμε ένα τσουνάμι θετικής ενέργειας!».

Η γιορτή τελείωσε, τα φώτα έσβησαν. Όμως η διάθεση συνεργασίας, η λαχτάρα ανάκτησης δημόσιων χώρων του ιστορικού κέντρου για τους πολίτες και τον πολιτισμό συνεχίζονται.

Το όνειρο, το όραμα, συνεχίζεται.

Σας ευχαριστούμε..

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ