Υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, το Πρόγραμμα Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο της ΕΛΛΕΤ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Έδρα της UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε συνεργασία με την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (ΜΙΟ) οργάνωσαν στις 17-20 Ιουλίου 2016 το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο στις Σπέτσες με θέμα: Αειφόρο Σχολείο-Αειφόρος Κοινότητα: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε.
Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους, σε φορείς που ασχολούνται με την αειφορία, σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία:
- Nα εμπλακούν σε ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες-δράσεις με σκοπό να καταστούν ικανοί να καταστρώνουν σχέδια δράσης για το μετασχηματισμό του σχολείου τους σε αειφόρο.
- Να συμμετέχουν στην οργάνωση, την εκτέλεση και παρουσίαση σχεδίου εργασίας (project) με θέμα τη διερεύνηση της αειφορίας σε μία κοινότητα.
- Να ασχοληθούν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για το χτίσιμο ενός αειφόρου σχολείου.
- Να ακολουθήσουν βιωματικές μεθόδους μέσα από παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια, μελέτες πεδίου και διερευνητικές μεθόδους και να παρακολουθήσουν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες.
- Να μελετήσουν το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού και να διερευνήσουν τις απόψεις των κάτοικων και των τοπικών φορέων για τα θέματα της αειφορίας.
Γιατί στις Σπέτσες;
Οι Σπέτσες είναι ένα νησί στο οποίο η παράδοση και το φυσικό περιβάλλον συναντώνται αρμονικά. Το αρχαιοελληνικό όνομά της ήταν «Πιτυούσσα» που σημαίνει πευκόφυτη. Το φυσικό τοπίο, πλούσιο σε εναλλαγές, συνδυάζει τις μαγευτικές παραλίες, με το πευκόφυτο ορεινό κομμάτι του νησιού. Κατά την περιήγηση στις Σπέτσες, συναντώνται πεύκα καθώς και αρωματικά φυτά, θυμάρι, θρούμπι και αγριολούλουδα. Μονοπάτια που ξεκινούν από τα πεδινά, ανηφορίζουν προς τα υψώματα του νησιού, και οδηγούν τον επισκέπτη σε μία διαδρομή εξερεύνησης της παρθένας φύσης. Με το πέρασμα των αιώνων η φύση και ο πολιτισμός συμβιώνουν αρμονικά, τα αρχοντικά των καπεταναίων με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά δρομάκια, τα καρνάγια και οι αμαξάδες συμβάλλουν στην δημιουργία ενός γραφικού τοπίου. Τέλος, έντονα παρούσα είναι και η ιστορική μνήμη στο νησί της Μπουμπουλίνας και του Ματρόζου όπως αποκαλούνται οι Σπέτσες.