ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Αθήνα - Panorama of Ecological Films

Ξεκινά το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών!

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στις 18:00, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, ανοίγει και πάλι «Παράθυρα στον Πλανήτη μας», με ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και θεματικές συζητήσεις για επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα! Μια σειρά προβολών που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 ταινίες από 9 χώρες -Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α., Ισπανία, Μεξικό, Νορβηγία, Ολλανδία, Σερβία, Χονγκ-Κονγκ- και σημαντικές συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση της γης, την ενέργεια κ.α. Περιβαλλοντικά ζητήματα που ανήκουν πια στην καθημερινότητά μας!

Για έκτη συνεχή χρονιά – η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ όπου φιλοξενούνται οι δύο πρώτες ημέρες προβολής του 17ου Πανοράματος.

Το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ.

Οι επετειακές εκδηλώσεις των 50 χρόνων της ΕΛΛΕΤ υποστηρίζονται από τους: Electra Hotels & Resorts, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Asset Management, Μπισκότα Παπαδοπούλου

Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, MAD, ΙΑΝΟΣ, deBop, Εcopress

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιμάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ημέρας €7,00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

Σας περιμένουμε!


Δείτε παρακάτω και επισυναπτόμενο το φετινό μας πρόγραμμα και προωθήστε το σε φίλους και γνωστούς.


Τετάρτη, 15 Μαρτίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

18:00
Alcarràs, 2022
Carla Simón / ΙΣΠΑΝΙΑ, 120΄

Η ζωή μια οικογένειας αγροτών που καλλιεργεί ροδακινιές στο μικρό χωριό Αλκαράς της Καταλωνίας. Πώς αυτή η ζωή τίθεται σε κίνδυνο μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της φάρμας και την πώλησή της από τους κληρονόμους τους. Ταινία βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

20:00
Φωνή Αιγαίου, 2004
Λυδία Καρρά / ΕΛΛΑΔΑ, 61΄

Ένα παλαιότερο ντοκυμαντέρ που όμως σήμερα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά καθώς αναφέρεται στην δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη που αλλοιώνει το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου.

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες… Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων και πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»


Συζήτηση: «Η αξία του τοπίου και η υπερεκμετάλλευση της γης», με τους:

 • Λυδία Καρρά, Σκηνοθέτη & Πρόεδρο ΕΛΛΕΤ
 • Γιώργο Πολίτη, Δικηγόρο – Νομικό Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Χωροταξίας
 • Ντίνα Καράτζιου, Δημοσιογράφο


21:35
The Digger, 2020
Τζώρτζης Γρηγοράκης / ΕΛΛΑΔΑ, 101΄

Ο Νικήτας ζει στην αγροτική βόρειο Ελλάδα, όπου μια μεταλλευτική εταιρεία απειλεί το φυσικό περιβάλλον, καταστρέφει το τοπίο και διαταράσσει την καθημερινή του ζωή. Μετά από 20χρονη απουσία επιστρέφει ο γιός του Γιάννης, ο οποίος μαθαίνοντας τον θάνατο της μητέρας του, διεκδικεί την μισή κληρονομιά προκαλώντας νέες εντάσεις στην ζωή του Νικήτα.

 

Παρασκευή, 17 Μαρτίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

18:00
Tαξίδι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης & τις αρχαιότητες σταθμού Βενιζέλου, 2022
/ ΕΛΛΑΔΑ, 14΄

Ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό ντοκυμαντέρ που περιγράφει με λεπτομέρεια και τις αρχαιότητες του σταθμού και τις εργασίες που επρόκειτο να γίνουν.

18:15
Έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου, 2021
Χριστίνα Σιγανίδου / ΕΛΛΑΔΑ, 70΄

Το ντοκυμαντέρ της δημοσιογράφου Χριστίνας Σιγανίδου επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση με τα αρχαία στον στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ως έγκλημα χαρακτηρίζεται η απόπειρα διαχωρισμού των αρχαίων σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους. Σε μία από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών στην χώρα, το έγκλημα στον Σταθμό Βενιζέλου, δημιουργεί ένα χρονολόγιο με όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από τα τέλη του 2019 μέχρι και τις δύσκολες εποχές της πανδημίας, στην μάχη για την παραμονή των αρχαίων στον αρχικό τους χώρο.

Συζήτηση: «Αρχαία Βενιζέλου», με τους:

 • Κλεοπάτρα Θεολογίδου, Αρχιτέκτονα – Αναστηλώτρια, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ
 • Βλάση Κουμούση, Ομότιμο Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π.
 • Λούση Κιουσοπούλου, Δικηγόρο


19:45
Ιμαρέτ,
Έφη Μάντζαρη / ΕΛΛΑΔΑ, 30΄

Πώς ένα οθωμανικό κτίριο, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, κέρδισε μια νέα ζωή μέσα από μια εξαίσια αναπαλαίωση και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

20:15

Παρουσίαση της ταινίας / Συζήτηση: «Ο Μυριβήλης, βλέμμα στη φύση», με τις:

 • Χριστίνα Αγγελοπούλου, Γενική Γραμματέα ΕΛΛΕΤ
 • Ειρήνη Βαχλιώτη, Σκηνοθέτη


20:35
Το σπίτι με τις ροδιές, 2022
Ειρήνη Βαχλιώτη και Παναγιώτης Κλειδαράς / ΕΛΛΑΔΑ, 32΄

Το σπίτι του Στρατή Μυριβήλη στην Λέσβο. Μας μιλά γι’ αυτόν η εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου. Ένα μικρό ποιητικό ντοκυμαντέρ.

21:10
Malintzin 17, 2022
Mara & Eugenio Polgovsky / ΜΕΞΙΚΟ, 64΄

O σκηνοθέτης και η 5χρονη κόρη του κινηματογραφούν ένα πουλί που φτιάχνει την φωλιά του. Οι ερωτήσεις του παιδιού δίνουν αφορμή για μια συζήτηση για την σχέση μας με την φύση.

 

Σάββατο, 18 Μαρτίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

18:00
Save the Tree, 2018
Iker Alvarez, Haizea Pastor / ΙΣΠΑΝΙΑ, 74΄

Ισπανικό φιλμ κινουμένων σχεδίων για μικρούς (και μεγάλους) που στόχο έχει να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν την σημασία των δένδρων για την ζωή μας και το περιβάλλον.

19:15
My Octopus Teacher, 2020 **
Pippa Ehrlich & James Reed / Η.Π.Α., 80΄

O σκηνοθέτης της ταινίας δημιουργεί μια παράξενη φιλία με ένα χταπόδι που ζει στην Νότιο Αφρική μέσα σ’ ένα δάσος φυκιών. Το χταπόδι τού «διδάσκει» τα μυστικά του φυσικού του περιβάλλοντος.
Δωρεάν προβολή.


20:45
We the Power, 2021 **
David Garrett Byars / Η.Π.Α., 39΄

Mια πρόσφατη ταινία για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή δημοκρατία που αναφέρεται στους τοπικούς συνεταιρισμούς στο βάθος του Μέλανα Δρυμού της Γερμανίας, στους δρόμους της αρχαίας Χιρόνα στην Ισπανία και στις στέγες του Λονδίνου. Όλοι αυτοί προσπαθούν να κάνουν μια επανάσταση υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χτίζουν πιο υγιείς, πιο σταθερές οικονομικά κοινότητες.
Δωρεάν Προβολή.

 

Συζήτηση: «Ενέργεια», με τους:

 • Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π., Πρόεδρο Συμβουλίου Ενέργειας ΕΛΛΕΤ
 • Alice Κοροβέση, Γενική Διευθύντρια INZEB – Ινστιτούτο Κτηρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης
 • Νικόλαο Πετρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας)

21:45
I am so sorry, 2021 **
Zhao Liang / ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ, ΓΑΛΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, 39΄

Ένα φιλμ για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, γυρισμένο μεταξύ άλλων στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα.

 

Δευτέρα, 27 Μαρτίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

18:00
Demain, 2015
Cyril Dion & Mélanie Laurent / ΓΑΛΛΙΑ, 118΄

Μια πολυβραβευμένη ταινία του Cyril Dion για την κλιματική αλλαγή, γυρισμένη σε 10 χώρες. Η ταινία ενώ περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα τελειώνει με μια νότα αισιοδοξίας καθώς ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι μπορούμε με την δράση μας και την κινητοποίησή μας και με τα εργαλεία που έχουμε να ανατρέψουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την οικολογική καταστροφή.


Συζήτηση: 
«Κλιματική Αλλαγή», με τους:

 • Μιλτιάδη Λάζογλου, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΛΛΕΤ
 • Χρήστο Γιαννακόπουλο, Διευθυντή Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών20:20
Into the Land of Ice and Fire, 2021
Δήμητρα Ζήρου / ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, 90΄

Ένα βραβευμένο ντοκυμαντέρ για την ζωή των Σάμι στον Βόρειο Πόλο. Το μέρος του κόσμου που περισσότερο πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Το ντοκυμαντέρ περιγράφει την ζωή δίπλα στην φύση των Σάμι και τους κινδύνους για την βιοποικιλότητα αλλά και για την δική τους επιβίωσηTo film διηγείται δύο παράλληλες ιστορίες της 86ης Σάρα και του Μίκα ενός 7χρονου αγοριού που ζουν και οι δύο στην μέση της Νορβηγικής τούντρα.

21:55
The Velvet Queen, 2021
Marie Amiguet, Vincent Munier / ΓΑΛΛΙΑ, 92΄

Ένα ταξίδι «μυσταγωγικό» του Γάλλου συγγραφέα Sylvain Tesson στα Ιμαλάϊα μαζί με τον φωτογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας Vincent Munier σε αναζήτηση της Λεοπάρδαλης του Χιονιού που ζει στο Θιβέτ και που βλέπει κανείς σπανιότατα. Μια ταινία γεμάτη σεβασμό για την άγρια ζωή, και την βιοποικιλότητα. Βραβευμένη με το Σεζάρ καλύτερης μικρής ταινίας.* όλες οι ξένες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά
** in English

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ