ΣΥΡΟΣ - Επισκέψιμα Αρχοντικά

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (Σήμερα Κοή)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός Θυμάτων Σπερχειού αριθ. 14-16 (άνωθεν καταστήματος οπτικών ΚΟΗΣ)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 26/5, 10π.μ. - 2μ.μ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παύλος Χατζηγρηγορίου

Επιβλητικό αρχοντικό με τρεις εμφανείς προσόψεις. Επιμελημένη τοιχοδομία, με μαρμάρινες πλάκες. Το κτίριο επιστέφεται με μαρμάρινο επιστύλιο, γείσο και μεγάλο αέτωμα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνται για καταστήματα και αποθήκες. Πολύ προσεγμένη είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του δεύτερου ορόφου που αποτελεί την κυρίως κατοικία. Θαυμάσιες τοιχογραφίες διακοσμούν τους διαδρόμους και την κεντρική αίθουσα. Η πιο γνωστή οροφογραφία της Ερμούπολης βρίσκεται στο κτίριο αυτό (στο κεντρικό σαλόνι).
ΜΕΓΑΡΟ ΠΡΑΣΑΚΑΚΗ (Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός Απόλλωνος και Βαφιαδάη (έναντι Αγίου Νικολάου)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 26/5, 10π.μ. - 2μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παύλος Χατζηγρηγορίου

Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο J. Erlacher, βάσει καταγραφής του 1836 από τον πρίγκηπα Puckler-Muskau, που μιλάει με θαυμασμό στο βιβλίο του για τη συμμετρική αρχιτεκτονική του, για τις μαρμάρινες σκάλες, τα ψηλοτάβανα δωμάτια με τις πολύχρωμες οροφές, τα αγγλικά έπιπλα και τους μεγάλους καθρέφτες. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όμοιό του δεν είχε δει ακόμα σε καμιά άλλη ελληνική πόλη. Εξωτερικά είναι ένα απλό διώροφο κτίριο με συμμετρική όψη. Το σπίτι κατά καιρούς είχε διαφορετικές χρήσεις αλλά διατηρεί την αρχική μορφή του. Η πρόσφατη, εξαιρετικής ποιότητας, αποκατάστασή του αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ «ΟΙΚΙΑ ΚΥΒΕΛΗ» (Ινστιτούτου Κυβέλη)
*Oδηγίες θα δίνονται στο προηγούμενο Αρχοντικό

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωνίδου 4, Ερμούπολη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 26/5, 10π.μ. - 2μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παύλος Χατζηγρηγορίου

Πρώιμο νεοκλασσικό του 19ου αιώνα. Η οικία χτίστηκε μετά την επανάσταση του '21, εποχή που Xιώτες ναυτικοί και έμποροι κατακλύζουν την Ερμούπολη. Η «Οικία Κυβέλη» έχει φωταγωγούς και αεραγωγούς, γκαλβανή, βαθύ πηγάδι στην αυλή και στέρνα στην κουζίνα. Διαθέτει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία μιας τυπικής αστικής κατοικίας της Ερμούπολης. Σήμερα στεγάζει τη μεγάλη θεατρική οικογένεια και τη θεατρική μνήμη της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ.
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.