• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

Φετιχιέ Τζαμί - Έκθεση «EUROPA NOSTRA Βραβεία 1978 2019»

Φετιχιέ Τζαμί - Έκθεση
«EUROPA NOSTRA Βραβεία 1978 2019»


Η έκθεση «EUROPA NOSTRA Βραβεία 1978 2019» εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στο Φετιχιέ Τζαμί στην Πλάκα.

Η έκθεση παρουσιάζει βραβευμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία (1978 - 2018) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και μία επιλογή πρόσφατων Ελληνικών βραβευμένων έργων (2012 -2019),

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κα Λ. Καρρά στον χαιρετισμό της «…τα μνημεία είναι η μνήμη του κάθε τόπου, η ταυτότητά μας…». Η κα Καρρά θύμισε την σημαντική δουλειά της ΕΛΛΕΤ, από την ίδρυσή της, στη δημιουργία μιας υποδομής ειδικευμένων νέων αναστηλωτών, με την προσφορά υποτροφιών για νέους αρχιτέκτονες στην Ιταλία (Restauro) και στη Βρετανία (York).  

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη στάθηκε στην «τεράστια ευθύνη να κοινωνικοποιήσουμε το πολιτιστικό απόθεμα, ώστε πλέον να ενταχθεί στην καθημερινότητα όλων μας…Το γεγονός ότι οι κρατικοί φορείς συνεργάζονται με φορείς της κοινωνίας των πολιτών αυτομάτως δίνει ένα εργαλείο επιπλέον στο να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση την οποία έχουμε κληθεί εξ αρμοδιότητος να υπηρετήσουμε..».

Την ανάγκη να βελτιώσει η χώρα μας την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών συνόλων τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra κ. Κ. Καρράς, αναφερόμενος στην σχετική νομοθεσία που δεν βοηθά στην αναστήλωση εγκαταλελειμμένων κτηρίων που ευρίσκονται σε σύνολο όπως π.χ. στην Καστοριά ή τον Κάμπο της Χίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. .Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής κ. Πάολο Βίττι, μέλος της Επιτροπής Κρίσεως των Βραβείων της EUROPA NOSTRA για την Κατηγορία Έρευνας, η κα Αργυρώ Καραμπερίδη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, η κα. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, εμπνευστής της έκθεσης και πρόεδρος του παραρτήματος ΕΛΛΕΤ Θεσσαλονίκης, η κα Ελένη Μαΐστρου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και επιμελήτρια της έκθεσης μαζί με την κα Κ. Θεολογίδου στην Αθήνα, η κα Αλεξάνδρα Προκοπίου, Εκπρόσωπος της ΕΛΛΕΤ στην Europa Nostra, ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ιδρυτής του Μανιατάκειου Ιδρύματος και πολλοί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού χώρου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση στοχεύει στον διάλογο και στην ανάδειξη της ποιότητας και της διατήρησης, διαφύλαξης, καινοτόμου επαναχρησιμοποίησης και ενίσχυσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ώστε να είναι κτήμα όλων. Περιλαμβάνει 22 βυζαντινά μνημεία και σύνολα που βρίσκονται στην Ελλάδα, στον Βαλκανικό και στον Ευρωπαϊκό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σημασία που έχει  ο Βυζαντινός Πολιτισμός για την Ιστορία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν συγγένειες με την βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική, ως τεκμήρια της ακτινοβολίας του Βυζαντινού πολιτισμού σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο. Το τμήμα αυτό της έκθεσης αποτελεί μεταφορά της ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης του Παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ στην Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, για την συμμετοχή στον εορτασμό του 2018, ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έκθεση στην Αθήνα εμπλουτίζεται με έξη βραβευμένα από την Europa Nostra μνημεία του Ελληνικού χώρου και το πρόσφατα βραβευμένο έργο, το 2019, «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Τα μνημεία που εκτίθενται αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μνημείων της αρχαιότητας, νεότερων και προβιομηχανικών κτηρίων, ώστε ο επισκέπτης να αποκτήσει μια γενικότερη εικόνα των ποικίλων κατηγοριών μνημείων και έργων που βραβεύονται από την Europa Nostra.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα αποσπά σημαντικότατο αριθμό διακρίσεων, δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μικρό της μέγεθος, συναγωνιζόμενη χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τη σημασία  της ορθής αποκατάστασης -από την ίδρυσή της και στη διάρκεια των δεκαετιών ’70 και ΄80-  εξασφαλίζοντας σειρά υποτροφιών για νέους έλληνες αρχιτέκτονες με στόχο την ειδίκευση σε αναστηλώσεις στη Βρετανία (York) και στην Ιταλία (Restauro). Συνέβαλε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γερή «μαγιά» αρχιτεκτόνων-αναστηλωτών, που από τότε υπηρετούν τον μνημειακό πλούτο της χώρας μας είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.  

-      Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ώρες: 08:00 έως τις 18:00

-      Η είσοδος στο Φετιχιέ Τζαμί γίνεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, (Πολυγνώτου και Διόσκουρων).

-      Για την διοργάνωση της έκθεσης η ΕΛΛΕΤ συνεργάστηκε με το Παράρτημά της στην Θεσσαλονίκη, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

-      Η έκθεση υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των: Γεωργίου και Αλεξάνδρας Προκοπίου, Οίκου Δαλκαφούκη και των Ξενοδοχείων Ηλέκτρα.
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.