• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

Μονοπάτια Πολιτισμού - “Nestos-Rodopi Trail”: στα 18 LQT της Ευρώπης!

Με μια όμορφη βραδιά για το ευρύ κοινό το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019, η Ξάνθη γιόρτασε τα εγκαίνια του Προγράμματος «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΘΡΑΚΗΣ, που υλοποιείται από την ΕΛΛΕΤ και το Δήμο Ξάνθης, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά, οι Άννα-Μαρία Κοσμόγλου, Διαχειρίστρια Δωρεών και Κώστας Λιβέρης, Αν. Διευθυντής του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ο Armand Ducornet, Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων / European Ramblers Association (ERA).

Στη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η απονομή της πιστοποίησης Leading Quality Trails - Best of Europe στη διαδρομή Nestos-Rodopi Trail, σε συνέχεια της επιτυχούς επιθεώρησης της διαδρομής από την ERA. Η διάκριση αυτή –που έχει απονεμηθεί σε 18 μόνο διαδρομές σε ολόκληρη την Ευρώπη– τοποθετεί την Θράκη στο χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού, και προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ και εμπνεύστρια του προγράμματος Λ. Καρρά δήλωσε σχετικά: «Το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ξεκίνησε στην εποχή της κρίσης, σε μια προσπάθεια να δώσουμε νέα ζωή και νέες δουλειές στην επαρχία. Στις περιοχές της χώρας όπου το πρόγραμμα εφαρμόζεται τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Για κάθε ευρώ της επένδυσης το όφελος για την τοπική κοινωνία είναι πολλαπλάσιο. Για την Θράκη συνεργασθήκαμε με τους Δήμους Ξάνθης, Μύκης και Νέστου για διαδρομές ιδιαίτερα όμορφες. Για το Nestos-Rodopi Trail πετύχαμε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails – Best of Europe της European Ramblers Association. Με 18 μόνο διαδρομές αυτής της πιστοποίησης σε όλη την Ευρώπη, η πανευρωπαϊκή προβολή είναι εξασφαλισμένη και η επισκεψιμότητα σε εποχή εκτός τουριστικής αιχμής εντυπωσιακή. Εξίσου σημαντικός είναι ο στόχος του προγράμματος να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την προστασία των υπέροχων τοπίων μας, ώστε οι κάτοικοι της κάθε περιοχής να γίνονται προστάτες και φύλακές του».

Ο Αντιπρόεδρος της ERA A. Ducornet, τόνισε στον χαιρετισμό του: «Η πεζοπορία είναι η πιο δημοφιλής πεζοπορική δραστηριότητα στην Δ. Ευρώπη. Οι πεζοπόροι αυξάνονται συνεχώς ενώ έρευνες δείχνουν ότι ξοδεύουν ένα ημερήσιο ποσό €50-60 για διαμονή, διατροφή, μεταφορά κλπ. – μια σημαντική εξέλιξη για την διατήρηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην επαρχία… Λειτουργώ ως «Πρεσβευτής» για όλες τις διαδρομές Leading Quality Trails και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι Πρεσβευτής και του Nestos-Rodopi Trail. Σήμερα περπάτησα τμήμα της διαδρομής και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι το Nestos-Rodopi Trail είναι πραγματικά LQT – Best of Europe! Σας ευχαριστώ!»

Η Άννα-Μαρία Κοσμόγλου, Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνεχάρη όλους του εμπλεκόμενους φορείς για την πιστοποίηση του Nestos-Rodopi Trail και την ευτυχή συγκυρία της βράβευσης του προγράμματος με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά - Βραβείο Europa Nostra 2019 και τόνισε ότι το έργο αυτό «...μπορεί να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης πολλών νέων επισκεπτών, είναι ένας νέος τρόπος να δει κανείς τις ομορφιές του τόπου», ενώ σημέιωσε ότι «...τώρα ξεκινά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του έργου, η αξιοποίησή του...».

Η βραδιά συνεχίστηκε στον Παλιό Νερόμυλο στον Κόσυνθο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, με μία μεγάλη γιορτή ανοιχτή στο κοινό και:
-    Χορό από το Λύκειο Ελληνίδων,
-    Παρουσίαση της πρότυπης αναστήλωσης του Νερόμυλου Πρέσπας που έλαβε πανευρωπαϊκή διάκριση & προτάσεις για τον Νερόμυλο Ξάνθης.
-    Ζωντανή παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Καλντερίμι

Το πρωί της ίδιας μέρας, οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν τμήμα του Nestos - Rodopi Trail, διάρκειας περίπου 1½ - 2 ωρών με συνοδεία οδηγών.

Τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην Θράκη περιλαμβάνουν το μήκους 70χλμ. μονοπάτι Nestos - Rodopi Trail, πρώτο σκέλος του προγράμματος στη Θράκη στο οποίο απονεμήθηκε η πιστοποίηση Leading Quality Trails της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων / European Ramblers Association (ERA), καθώς και δίκτυο τεσσάρων ακόμα διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή, συνολικού μήκους 33χλμ. Συγκεκριμένα:
α/ Διαδρομή Δασικό Χωριό – Χαιντού,
β/ Διαδρομή Ιωνικό – Κάστρο Καλύβας,
γ/ Διαδρομή Κοττάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Μύκης, και δ/ Ποδηλατική Διαδρομή Νέστος – Κεραμωτή (εκβολές Νέστου), σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου.   

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» απέσπασε φέτος το μόνο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας!
Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων: "Το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα πόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία / τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται προσεκτικά ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πλευρές πτυχές του υλικού και άυλου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών τοπίων."

Δείτε το άρθρο της Μ. Τράτσα στο ΒΗΜΑ
Δείτε το άρθρο του Γ. Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δείτε το άρθρο της Β. Γραμματικογιάννη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δείτε εδώ τις ομιλίες των εγκαινίων: https://www.radio899.gr/node/9403

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.