• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

ΕΛΛΕΤ: 45 Χρόνια, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Με ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους τρεις πυλώνες της πολύχρονης δράσης της - τους χορηγούς, τους δημοσιογράφους και τους εθελοντές της - η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γιόρτασε τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της, την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα.

Σε μια συγκινητική βραδιά που πραγματοποιήθηκε συμβολικά στο χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους ως μια υπενθύμιση του τόσο σημαντικού ρόλου των ενεργών πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ΕΛΛΕΤ μας προσκάλεσε σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο για να θυμηθούμε το όραμά της και μια σειρά αγώνων βασισμένων στην πεποίθηση ότι φύση, πολιτισμική κληρονομιά και περιβάλλον αποτελούν μαζί ό,τι περιβάλλει τον άνθρωπο και του εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής.  
Μαζί της μέλη της Εταιρείας από χρόνια που τη στήριξαν με αφοσίωση και συνέπεια στους αγώνες της: η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού που παρουσίασε την ιστορία του μνημείου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, που μίλησε για τη σημασία του χορηγικού θεσμού στα αρχαία χρόνια, ο Στέφανος Μάνος που ως Υπουργός συνεργάστηκε με την ΕΛΛΕΤ για τη σωτηρία της Πλάκας και πολλοί άλλοι.

«Ως πολίτης αυτού του τόπου, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για όλο αυτό το σπουδαίο έργο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια...», ανέφερε η Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού, στον χαιρετισμό της και συνέχισε: «... είναι ίσως η μοναδική οργάνωση που έχει συνδέσει την πολιτιστική μας κληρονομιά με την φυσική ομορφιά αυτού του τόπου, τα δυο πολύ μεγάλα κεφάλαια που έχει αυτό το μικρό κομμάτι γης».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ευχαρίστησε όλους εκείνους την στήριξαν σταθερά και συχνά με αυτοθυσία για χρόνια. Από την πλευρά των χορηγών τους: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Φωτεινή Λιβανού, Θανάση & Μαρίνα Μαρτίνου, Οικογένεια Φωκίωνος Ποταμιάνου από την Καλιφόρνια, Γιώργο & Νάντια Ποταμιάνου, Ματρώνα Egon-Ξυλά, Νικόλα Λαιμό, John Hadjipateras από την Αμερική, Οικογένεια Θέμη Βώκου από το Λονδίνο, Κώστα Γλεούδη, Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα-Προκοπίου και Στάθη Ποταμίτη.
Από την πλευρά δημοσιογράφων τους: Νίκο Βατόπουλο, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Γιώργο Λιάλιο, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Λούλη Σταυρογιάννη, Χαρά Τζαναβάρα, Μάχη Τράτσα, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Μαίρη Αδαμοπούλου, Ματρώνη Δικαιάκου, Μαρία Θερμού και Ισαβέλλα Ζαμπετάκη.

Τις διακρίσεις απένειμαν – πλην δύο εκ των τελευταίων Προέδρων της ΕΛΛΕΤ Κώστα Καρρά και Κώστα Σταματόπουλου και της νεοεκλεγείσας Προέδρου του Παραρτήματος της Εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, Κλεοπάτρας Θεολογίδου  – ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, ο καθηγητής Άγγελος Δεληβοριάς και η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović που ήλθε από την Ολλανδία ειδικά για τη βραδιά.

«Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη στηρίζει με συνέπεια το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ...» δήλωσε ο Τάσος Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, σε ειδικά μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, και ευχήθηκε «...τα επόμενα 45 χρόνια της να είναι εξίσου γόνιμα και δημιουργικά!». Ο Γιώργος Αγουρίδης, Μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ευχαρίστησε την ΕΛΛΕΤ με την εξαιρετικά τιμητική δήλωση «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να τιμάται, να βραβεύεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον πιο σημαντικό ίσως μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που λειτουργεί τόσα χρόνια στην Ελλάδα».

Τελευταίοι – ίσως στην πιο γλυκιά στιγμή της γιορτής – βραβεύθηκαν οι εκατοντάδες εθελοντές της ΕΛΛΕΤ σε όλη τη χώρα, στο πρόσωπο δύο άξιων εκπροσώπων τους, ενός από τους μεγαλύτερους (αλλά με εφηβική καρδιά!) και ενός από τους νεότερους: του Δημήτρη Χαρίτου, διακεκριμένου κριτικού κινηματογράφου και πρωτεργάτη του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της ΕΛΛΕΤ και του Κωνσταντίνου Τσαμαδού, του 16χρονου εργαζόμενου σε τυροκομείο μαθητή από το Ψάρι της Ορεινής Κορινθίας, που σε μια αφοπλιστικά απλή και μεστή δήλωση ευχαρίστησε την ΕΛΛΕΤ που τον «...βοήθησε να βρει τον δρόμο του εθελοντισμού».

Η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και σημαντικές προσωπικότητες που δεν είναι πλέον μαζί μας αλλά στήριξαν για χρόνια τον αγώνα της Εταιρείας: τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Αντώνη Καρκαγιάννη και τον Κωνσταντίνο Καλλιγά.

Και μετά τη γιορτή, το σπίτι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, λίγο πιο κάτω στην αρχαία Οδό Τριπόδων 28, ήταν ανοικτό – όπως είναι  πάντα – για όλους: για ένα κέρασμα στην αυλή του σπιτιού συντροφιά με την κιθάρα της Βούλας Διδώνη, αρχιτέκτονος γνωστής για την αναστηλωτική της δουλειά στην Οία. Μια ευκαιρία να συζητήσουμε τα όσα κατορθώθηκαν και να σχεδιάσουμε τα όσα πρέπει να γίνουν με συνεργασίες, εθελοντική δουλειά και κοινούς αγώνες.

Με το Βλέμμα στο Μέλλον  
45 χρόνια δράσης όμως σημαίνουν και δουλειά μακράς πνοής. Και η ΕΛΛΕΤ θέτει ήδη τους βασικούς άξονες δράσης για τα επόμενα χρόνια:
- ενιαία αντιμετώπιση περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς
- ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή
- συνεχής και εποικοδομητικός διάλογος με το κράτος, ώστε η κοινωνία των πολιτών να είναι εταίρος ενεργός και ουσιαστικός και όχι εκ των υστέρων διαμαρτυρόμενος.
- άνοιγμα σε περαιτέρω συνεργασίες με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό
- προστασία μεμονωμένων μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων
- ευαισθητοποίηση για την αξία και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου
- άνοιγμα στους Έλληνες της διασποράς με την ίδρυση στην Αμερική της οργάνωσης “Friends of ELLINIKI ETAIRIA in the US” και πρωτεργάτες τους Φωκίωνα Ποταμιάνο, Όλγα Γερουλάνου-Βότη, Γιάννη Χατζηπατέρα και Έλενα Κουμάνταρου.

Η Ιδρύτρια και νέα Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (1η γυναίκα στην Προεδρία της ΕΛΛΕΤ στα 45 χρόνια λειτουργίας της) Λυδία Καρρά συνοψίζει με δυο λόγια την αρχή, τον αγώνα αλλά και τους νέους στόχους της Εταιρείας:

«Είναι ευλογία να είναι κανείς μέτοχος μιας τόσο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μιας τόσο όμορφης φύσης. Πραγματικά πολύτιμα όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους λαούς.

Είναι οι θησαυροί της χώρας μας. Αν τους σεβαστούμε θα εξασφαλίσει ο τόπος μας ευημερία πραγματικά αειφόρο.

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εδώ και 45 χρόνια αγωνιζόμαστε για την προστασία και την ανάδειξή τους. Φέτος λοιπόν, γιορτάζουμε λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες πολίτες που απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας - αλλά και της διασποράς - προσέφεραν χρόνο, χρήματα και γνώση για να υλοποιηθεί το έργο της ΕΛΛΕΤ.

45 Χρόνια συνεχούς προσφοράς: στόχος μας πλέον στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι η εμπλοκή της νεώτερης γενιάς για να χαίρεται και να διαφυλάσσει το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Ας ευχηθούμε τελικά όλοι μαζί, το καραβάκι αυτό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού να συνεχίσει να αρμενίζει, να συνεχίσει να είναι ταγμένο όπως πάντα με ανιδιοτέλεια στα ίδια ιδανικά, γι’ αυτόν τον τόπο... όπως λέει ο Ελύτης, τον Μικρό, τον Μέγα».


Δείτε εδώ το video της βραδιάς
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Β. Γραμματικογιάννη στην ATHENS VOICE
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μ. Τράτσα στο ΒΗΜΑ
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μ. Πουρνάρα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γ. Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της Χ. Τζαναβάρα στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.