Δάση και Δασικοί Χάρτες: ενισχύουμε τον κοινωνικό διάλογο για το κρίσιμο ζήτημα!

Με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών, το Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. Ειρήνης Μολφέση, οργάνωσε, την 25η Μαΐου 2017, εσπερίδα με θέμα «Δασικοί Χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας: Διαπιστώσεις-Προτάσεις». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ. Η εσπερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς παραβρέθηκαν περισσότεροι από 170 παριστάμενοι, μέλη της ΕΛΛΕΤ, Σύμβουλοι Επικρατείας, δημόσιοι λειτουργοί, επαγγελματίες κ.ο.κ.

Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ ανέλυσε την σχετική με τα δάση και τη δασική προστασία νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζοντας την κρισιμότητα και τις ευαίσθητες ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τα δασικά οικοσυστήματα. Ο Δασολόγος Χρήστος Καραχρήστος παρουσίασε κρίσιμες και προβληματικές παραμέτρους της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών βάσει της νομοθεσίας. Ο Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός Μιχάλης Αντωνιάδης ανέλυσε ζητήματα που σχετίζονται με τα όρια οικισμών και τη δασικοί νομοθεσία δίνοντας έμφαση στις οικιστικές πυκνώσεις. Ο Δικηγόρος Δήμος Νικόπουλος ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματολογία που κατέληξε στην παρουσίαση ζητημάτων σύγκρουσης των υπό κατάρτιση δασικών χαρτών με την δασική νομοθεσία.

Σε συνέχεια της εσπερίδας η ΕΛΛΕΤ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση νομοθετήματος που επιτρέπει ουσιαστικές αλλαγές επί των δασικών χαρτών «από το παράθυρο» χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της «διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων» σε διάφορα, μάλιστα, στάδια της κατάρτισής τους, καθώς προκύπτουν παραβιάσεις της συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους για τη σύνταξη Δασολογίου και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

- Δείτε το video της εκδήλωσης
- Διαβάστε το άρθρο της Ι. Μάνδρου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Δείτε παρακάτω τις εισηγήσεις των ομιλητών 

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.