• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Αγ. Φανέντες, Κεφαλονιά: κατατέθηκε στο ΥΠΠΟΑ η μελέτη αποκατάστασης.

Η μελέτη αποκατάστασης εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ για την διάσωση σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς, πολλά εκ των οποίων παραμένουν σε ερειπιώδη κατάσταση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 και πρόσφατα κατατέθηκε προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ,  εκπονήθηκε με την γενναιόδωρη χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου.

Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τον Γιώργο Νίνο, αρχιτέκτονα-αναστηλωτή, τους πολιτικούς μηχανικούς Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Βασίλη Κασίμη και Νικόλαο Παπαηλίου και τις συντηρήτριες Ιωάννα Δογάνη, Αμερίμνη Γαλανού και Καλλιόπη Ιεσσαί.
Ρόλο συμβούλου
σε θέματα τεκμηρίωσης είχε ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Σταύρος Μαμαλούκος.

Η Μονή των Αγίων Φανέντων, παρά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη από τους σεισμούς του 1953, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το καθολικό της Μονής αλλά και το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου αποτελούν σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στην Κεφαλονιά, χωρίς μεταγενέστερες επεμβάσεις και αλλοιώσεις των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών.

Επιπρόσθετη αξία στο μνημειακό σύνολο, λόγω της σπανιότητας αλλά και της καλλιτεχνικής τους αξίας, προσδίδουν οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου, οι οποίες  επίσης χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Η φυσική ομορφιά του τοπίου και η αρχαιολογική αξία της ευρύτερης περιοχής με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που μαρτυρούν την διαχρονική ανθρώπινη δραστηριότητα από την αρχαιότητα μέχρι το πρόσφατο παρελθόν συμπληρώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μνημειακού συνόλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε πλήρης αποτύπωση των μνημείων, καταγραφή της παθολογίας τους και σειρά εργαστηριακών αναλύσεων για τα χαρακτηριστικά των λίθων και των κονιαμάτων.

Οι στόχοι που τέθηκαν στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης επέμβασης αποκατάστασης αφορούν:
α/ στην στερέωση και στην συντήρηση των μνημείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φθορές και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης διατήρησής τους,
β/ στην ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων, και
γ/ στην εξασφάλιση συνθηκών διαρκούς προστασίας τους.


Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων εκτός από την συντήρηση των τοιχογραφιών και την στερέωση όλων των σωζόμενων αυθεντικών στοιχείων (τοίχων, ανοιγμάτων, δαπέδων, επιχρισμάτων κλπ) προτείνεται η πλήρης αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους, τόσο για το καθολικό των Αγίων Φανέντων, όσο και για τον ναό του Αγίου Νικολάου, με συμπλήρωση καθ’ ύψος των τοίχων και κατασκευή νέας ξύλινης στέγης. Η αποκατάσταση της μορφής τους τεκμηριώθηκε από τη μελέτη των κτηριακών καταλοίπων και του διάσπαρτου οικοδομικού υλικού, αλλά και ενδελεχή έρευνα σε βιβλιογραφία, αρχεία, προφορικές μαρτυρίες, αλλά και σε ανάλογα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της επτανησιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Η αποκατάσταση των ναών θα επιτρέψει την επαναλειτουργία τους, η οποία εκτός από την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, θα διασφαλίσει την διαρκή προστασία των μνημείων μέσω της χρήσης τους.

Η κατασκευή της ξύλινης στέγης και της οροφής, στην περίπτωση του καθολικού, θα συμβάλει στην βελτίωση της στατικής επάρκειας των ελεύθερα ιστάμενων τοίχων, ενώ η πλήρης αποκατάσταση του κελύφους θα προστατέψει με τον καλύτερο τρόπο τα υποκείμενα δομικά στοιχεία και κυρίως τις σημαντικές τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της πλήρους αποκατάστασης αποτελεί η δυνατότητα επανένταξης πλήθους αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται τώρα διάσπαρτα στο χώρο, αλλά και εικόνων και δομικών στοιχείων του τέμπλου που φυλάσσονται διάσπαρτα σε απομακρυσμένες θέσεις. Η πρόταση πλήρους αποκατάστασης παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για την προστασία των μνημείων και την εξασφάλιση ηπιότερων επεμβάσεων στο μέλλον, αποτελεί δε, μια παραδοσιακή πρακτική για την επανάχρηση ερειπωμένων ναών που συνηθιζόταν διαχρονικά.

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.