• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

Τσιμεντοποίηση των νησιών μας; Πώς να δράσουμε!

Ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ »

ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Ό,τι και να έχει συμβεί στον τόπο μας η μοναδική ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής των νησιών μας έχει διατηρηθεί.

Την ώρα της κρίσης, αυτό αποδείχτηκε πολύτιμο πλεονέκτημα και ο λόγος που εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τα νησιά μας για διακοπές, παρά το υψηλό μεταφορικό κόστος και τα απρόβλεπτα του ταξιδιού.

Ενδεικτικό είναι ότι εκατομμύρια ταξιδιώτες επιλέγουν τα νησιά μας, αποφεύγοντας τις δικές τους ακτές - υποβαθμισμένες από την πυκνή δόμηση, όπως οι Ισπανοί και οι Τούρκοι.

Σ’ αυτόν τον θησαυρό του λαού μας έρχεται να βάλει τέλος το σχέδιο για την αναθεώρηση του Χωροταξικού του Τουρισμού, υποβαθμίζοντας τα ελληνικά νησιά για πάντα. Το σχέδιο αυτό:

• Ομαδοποιεί περιοχές – όπως τους παραδοσιακούς και τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς – τις οποίες αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
• Πριμοδοτεί την δόμηση νέων τουριστικών κατοικιών αδιακρίτως, σε κάθε είδους περιοχές: ορεινές, προστατευόμενες, παράκτιες κλπ
• Για πρώτη φορά επιτρέπεται η οικοδόμηση σε τεράστια κλίμακα σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, και χωρίς να συνυπολογίζονται η Φέρουσα Ικανότητα τους και η αυτονομία τους σε φυσικούς πόρους όπως το νερό.
• Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα όπως έχει αποδειχθεί στην Τουρκια και την Ισπανία, με χιλιάδες απούλητων σπιτιών και κουφαριών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές.

Ήδη 28 Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους στο πρότυπο ανάπτυξης που προωθείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση θα περάσει... αλλά ό,τι καταστραφεί σήμερα θα καταστραφεί για πάντα..


* * * 


ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

 

26/7/2013

Αγαπητοί Φίλοι,

Την Τρίτη (30/07/2013) εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την Τετάρτη (31/07/2013) προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί το σχέδιο νόμου ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, θίγοντας καθοριστικά τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη απόπειρα των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος να θεσμοθετήσει τις ρυθμίσεις αυτές, καθώς οι προηγούμενες δύο σταμάτησαν λόγω αντιδράσεων.

Ιδιαίτερα έντονες επιπτώσεις θα έχουν οι προτεινόμενες διατάξεις στα νησιά καθώς προωθείται άκριτα η χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί πως λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών που χαρακτηρίζουν τα νησιά (σε επίπεδο τοπίου, φυσικών και πολιτιστικών πόρων), οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται με βάση την ανάγκη της διατήρησης της μέγιστης δυνατής αυτονομίας των νησιών σε φυσικούς πόρους (ενέργεια, νερό,  κτλ) και άρα να είναι εφικτή μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει.

Ήδη εικοσιπέντε νησιωτικοί Δήμοι (δείτε εδώ τη σχετική επιστολή) – μεταξύ των οποίων οι πιο γνωστοί  ταξιδιωτικοί προορισμοί της χώρας – εκφράζουν την αντίρρησή τους και ζητούν την καταψήφιση των διατάξεων του εν λόγω σχεδίου νόμου, και ο κατάλογος αυτός συνεχώς αυξάνεται.

Σας ζητούμε να συμβάλλετε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην ψήφιση του σχεδίου νόμου αποστέλλοντας την παρακάτω επιστολή:

 

 1.  στις τοπικές σας Αρχές
 2.  στους Βουλευτές της περιοχής σας (δείτε εδώ τον κατάλογο)
 3. στον Εθνικό Τύπο (δείτε εδώ τον κατάλογο)

 
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Θεωρούμε το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, και λοιπές διατάξεις» απολύτως καταστροφικό καθώς αναπαράγει το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, δημιουργώντας μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά επίσης για την οικονομία και την κοινωνία, εντείνοντας την οικοπεδοποίηση, και επιφέροντας την καταστροφή τους.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει και εφόσον ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές απώλειες. Για το λόγο αυτό:

 1. κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αύξηση του εμβαδού των εκτάσεων των εν λόγω τουριστικών έργων από 150 σε 200 στρ.
 2. πρέπει να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο του εμβαδού των νησιών από 90 σε 130 στρ., χωρίς καμία παρέκκλιση, δεδομένου ότι οι ευαίσθητες κλίμακες και η φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών δεν αντέχει κατά κανέναν τρόπο υπέρογκες επιβαρύνσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο θα αλλοιώσουν το απαράμιλλο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, δηλαδή το μοναδικό φυσικό τους κάλλος, αλλά και θα κλονίσουν την οικονομική του βάση, που είναι ο τουρισμός, και μάλιστα ανώφελα. Αυτό έγινε φέτος ιδιαίτερα αισθητό στα μικρά νησιά, στα οποία λόγω των άτακτων ατμοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και της κρίσης, ο τουρισμός παρουσιάζει σοβαρή κάμψη, σε αντίθεση προς τους μεγάλους προορισμούς.
 3. πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έντονη αντίδραση 28 Δημάρχων του νησιωτικού χώρου οι οποίοι δηλώνουν τη σχετική διαφωνία τους.

 

Για το λόγο αυτό, ζητάμε την καταψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου που θίγουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διατάξεις που προβλέπουν: 

 •  την χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε νησιά με έκταση μικρότερη από 130 τ.χλμ.
 •  τη δυνατότητα χωροθέτησης «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε εθνικά πάρκα.
 • τη -σχεδόν- οριζόντια αντιμετώπιση εκτάσεων διαφορετικής κλίμακας όσον αφορά το συντελεστή δόμησης
 • την αφαίρεση του ανώτατου ορίου που μπορεί να καταλάβει η τουριστική εγκατάσταση σε σχέση με την επιφάνεια ενός νησιού.

 

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.