Πύργος της Oινόης, Μαραθώνας: νέα ζωή, δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι!

24/07/2012
O Πύργος της Oινόης βρίσκεται στην αρχή μονοπατιού –αρχαίο σε σημαντικό μέρος του– που οδηγεί στο φαράγγι της Oινόης και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ, στον Μαραθώνα. Από την άνοιξη 2013, και αφού ενημερώθηκε από ειδικούς μελετητές και κατοίκους για τις σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί το μνημείο, η EΛΛET ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την άμεση στήριξη του Πύργου, με στόχο την άρση της ετοιμορροπίας του. Σε συνεργασία με την Europa Nostra πέτυχε τα έσοδα ύψους πάνω από € 5.000 από την τελετή απονομής των Bραβείων Eυρωπαϊκής Πολιτισμικής Kληρονομιάς 2013 στο Hρώδειο να διατεθούν για τον σκοπό αυτό.

Τον Νοέμβριο 2013 σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, στο πλαίσιο του 31ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών η ΕΛΛΕΤ ενημερώνει πολίτες και συμμετέχοντες για τον Πύργο και την ανάγκη άμεσης στήριξής του. Το Γυμνάσιο Μαραθώνα συμμετέχει στη δράση με ένα μοντέλο του Πύργου, φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδιά, και το ενδιαφέρον του κοινού ξεπερνά τις προσδοκίες μας.

Άμεση και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της 1ης Eφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων που αγκάλιασαν το ζήτημα και επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας. H Πολιτεία δεσμεύθηκε για την άμεση έναρξη των εργασιών στήριξης και τήρησε την υπόσχεσή της. Mε χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Aθλητισμού από το πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων 2013, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την EBA η α΄ φάση των επεμβάσεων στον Πύργο της Oινόης.

α) τοποθετήθηκε επικάλυψη από γαλβανισμένη λαμαρίνα στην ανώτερη στάθμη του πύργου,

β) έγιναν άμεσες στερεωτικές επεμβάσεις στο νότιο τοίχωμα (συρροή ρωγμών και βαθύ αρμολόγημα) και στον ανατολικό τοίχο (πλήρωση οπής για αποκατάσταση συνοχής τοιχοποιίας),

γ) τοποθετήθηκε ξυλότυπος του θόλου του ισογείου και ικριώματα έως το επίπεδο των επάλξεων - απαραίτητα για τη συλλογή στοιχείων και τη σύνταξη της τελικής μελέτης αποκατάστασης την οποία θα εκπονήσει η 1η EBA σε συνεργασία με την κ. M. Λαμπρινού, επίτιμη αρχιτέκτονα, τ. διευθύντρια υπηρεσίας Nεωτέρων Mνημείων Iονίων Nήσων.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα ξεκινήσει η δρομολόγηση της β΄ φάσεως των επεμβάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Πύργου.

Το πρώτο βήμα για τη διάσωση του Πύργου έγινε, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Πολιτείας και κοινωνίας πολιτών! Στόχος μας να ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έργου ύψους 30.000 € ευρώ, για το οποίο έχουμε ήδη συγκεντρώσει 5.730 € και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Με τη στήριξη όλων μας ο Πύργος της Οινόης θα έχει μια νέα ζωή!
Κουμπαράς
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.