• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

Αρχιτεκτονική Κληρονομιά (ΣΑΚ)

links
downloads
Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας. Με αναστηλωτικές επεμβάσεις, μεταξύ άλλων, στη Νέα Μονή Χίου, στον Όσιο Λουκά Βοιωτίας και στο καθολικό της Μονής Σωτήρος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, καθώς και με κινητοποιήσεις για την προστασία παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, όπως η Πλάκα και η Ύδρα, έχει πετύχει την διάσωση και ανάδειξη πλήθους μνημείων.

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στους εξής τομείς:
 
α) Πρότυπη αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων που κινδυνεύουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναστηλωτικών έργων, με χορηγίες ιδιωτών ή κοινωφελών ιδρυμάτων (π.χ. Ίδρυμα Λεβέντη, Ίδρυμα Νιάρχου), αποτελούν:

 1. Το Καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην Βενετία
 2. Η Κόκκινη Εκκλησία/ Kizil Kilise στην Καππαδοκία 
 3. Ο  Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων στο Λυγουριό Αργολίδος 
 4. Ο Άγιος Νικόλαος στην Καστάνια Μάνης 
 5. Η βόρεια πτέρυγα της Μονής Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο 
 6. Το καθολικό της Μονής Σωτήρος στο Αλεποχώρι Αττικής
 7. Ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός και η Αγία Κυριακή στην Παλαιοχώρα Αίγινας
 8. Ο δίδυμος ναός Αγίας Άννης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Ταίρια Μονεμβασίας

Το ΣΑΚ χρηματοδότησε, επίσης, την συντήρηση των τοιχογραφιών της Τράπεζας της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και του Αγίου Χαραλάμπους στο Πέραμα Ιωαννίνων. Σε εξέλιξη είναι τα έργα αποκατάστασης του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια Μάνης και της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου.

β) Μελέτες αποκαταστάσεως μνημείων, όπως η Αγία Σοφία-Οδηγήτρια στην Μονεμβασία, ο Άγιος Τίτος στην Γόρτυνα Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος στον Οξύλιθο Ευβοίας και το Κάστρο Λεονταρίου.

γ) Δράσεις για την διάσωση μνημείων. Το ΣΑΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση μνημείων σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας (4ος π.Χ. αι.) με χρηματοδότηση που εξασφάλισε το ΣΑΚ πραγματοποιήθηκε η μελέτη και η επίβλεψη τοποθέτησης προστατευτικού ικριώματος, για την αποτροπή κατάρρευσης τμημάτων του μνημείου. Το ΣΑΚ χρηματοδότησε, επίσης, τις αποτυπώσεις των κτηρίων του κτήματος Τατοΐου και πέτυχε την κήρυξή τους ως μνημείων νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έκτοτε αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον του για την διάσωση και ανάδειξη του κτήματος.
Με παρεμβάσεις του ΣΑΚ διασώθηκαν αξιόλογα κτήρια που απειλούνταν με κατεδάφιση ή αλλοίωση, όπως τα κτήρια επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου 17 και 19, η Δημοτική Αγορά Χαλκίδος, το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το ζυθοποιείο ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, το σαπωνοποιείο της Κέρκυρας, η πολυκατοικία του μεσοπολέμου στην οδό Ζαλοκώστα 7, κ.α.

δ) Προγράμματα καταγραφής. Στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ευαισθητοποίησης του κοινού, το ΣΑΚ σχεδίασε και χρηματοδοτεί τα προγράμματα καταγραφής «Το Μοντέρνο Κίνημα της Αθήνας» και «Μνημεία υπό Απειλή» (www.mua.gr ).

ε) Παρεμβάσεις για την σωτηρία των παραδοσιακών οικισμών, όπως η Ύδρα, για την προστασία της οποίας το ΣΑΚ έχει προσφύγει επανειλημμένως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, κατά την περίοδο 2012-14 διοργανώνονται ημερίδες σε Αθήνα, Σίφνο, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα και Πάτμο με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός».

στ) Υποτροφίες.  Το ΣΑΚ έχει χορηγήσει πλήθος υποτροφιών σε αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York της Μεγάλης Βρετανίας στο αντικείμενο της συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων. Ο επιτυχημένος θεσμός διήρκεσε πάνω από 25 έτη και έχει εκπαιδεύσει σειρά από αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην αναστήλωση και αποκατάσταση των μνημείων στην Ελλάδα.

ζ) Εκδόσεις βιβλίων και ενημερωτικών εντύπων με κύριους στόχους την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτισμού όπως οι τόμοι «Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική», «Περιβάλλον και Πολιτισμός» και  «Αθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος».

η) Europa Nostra. Η Ελληνική Εταιρεία αντιπροσωπεύει την Europa Nostra στην Ελλάδα, μίας ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εμβέλειας η οποία με ένα εκτεταμένο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών εργάζεται με προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το ΣΑΚ υποβάλλει προτάσεις για τα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς που απονέμουν από κοινού κάθε χρόνο η Europa Nostra με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα είναι η βράβευση των έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Σκάρκου στην Ίο (grand prix, 2008), της Νικοπόλεως (2009), της Μεσσήνης (2011) και του Αγίου Ανδρέου στην Σίφνο (2012). Βραβεία έχουν, επίσης, αποσπάσει τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2010), του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ (grand prix, 2012), των Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (2013), καθώς και η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (grand prix 2013).

Πρόεδρος του ΣΑΚ είναι ο Παύλος Κρεμέζης, πολιτικός μηχανικός, Γραμματέας ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, αρχαιολόγος, και Tαμίας ο Ανδρέας Αντύπας, οικονομολόγος.

Επικοινωνία
Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
Τριπόδων 28,
105 58, Αθήνα     

Τηλ.: 210 - 32 25 245, εσωτ. 3
Fax: 210 - 32 25 240
E-mail: sak@ellinikietairia.grlinks
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.